Na twee maanden stil te hebben gelegen in verband met de (zomer!)vakantie zijn we afgelopen week weer verder gegaan met het Vanguard traject in Kennemerland. Het team zelf had niet kunnen wachten en heeft in de tussentijd enkele wijzigingen proberen door te voeren maar zijn al snel tegen belemmerende systeemcondities gelopen. Die gaan we nu in de experiment fase weg nemen.
De PLAN-fase zal als uitkomst hebben een herontwerp van het werk wat door middel van experiment is ontwikkeld. Hiervoor wordt een bubbel gecreëerd waarin het experiment gaat plaatsvinden en waarin alles mag. Om tot het herontwerp te komen hanteren we de volgende uitgangspunten:
- Het zo ver mogelijk terugbrengen van de foutvraag;
- De verspilling uit het werk halen;
- Sturen op goede metingen;
- Obstakels die perfecte dienstverlening in de weg staan opruimen;
- Condities formuleren waaronder het nieuwe werken duurzaam kan blijven bestaan en de dienstverlening continu kan blijven verbeterd.
Om weer een beetje in de materie te komen zijn we begonnen de verspilling nog eens boven water te halen, waar we voor de zomer tegenaan waren gelopen. Ook de achterliggende aannames hierbij, het denken, hebben we nog even op een rijtje gezet. De eerste oefening bestond vervolgens uit het vertalen van het ‘oude denken’ naar denken dat we nodig hebben als we ons werk perfect willen doen. Dit heeft geleid tot een lijstje van principes die leidend zullen zijn voor ons experiment.
Onze principes:
- We werken vanuit de bedoeling: de buurt veiliger en leefbaarder maken, samen met partners
- We werken als één team
- We kennen de oorzaken van problemen
- We nemen verantwoordelijkheid en doen de goede dingen
- We zetten de juiste mensen in
- We handelen zoveel mogelijk in één keer af
- Als we werk overdragen, doen we dat 100% schoon
- We coördineren tijdens het werk
- We organiseren ondersteuning zo dicht mogelijk bij het werk, decentraal
- We leren van fouten
In oktober maken we een start met het experiment. het experiment gaat zes weken duren. Onze nieuwe werkwijze zal eigenlijk bestaan uit dat wat we als directe afhandeling kennen. Dit betekent dat meldingen bij 112 of 09008844 niet gefilterd worden maar direct naar de auto van het experiment worden doorgezet. Dus geen noodhulp of GMS meldingen voor de dagcoördinator, maar direct alles naar de diender op straat.
Om het experiment mogelijk te maken moet er nog wel het een en ander georganiseerd worden. Zo moet er voor het elf leden tellende team een eigen rooster gemaakt worden, hebben we een eigen voertuigen met eigen roepnummer nodig, moet de Meldkamer en LTP de meldingen voor ons experimentgebied niet filteren maar direct doorzetten, moet het team het eigen werk kunnen afboeken (ook in BOSZ) en moeten er een aantal mensen worden geïnstrueerd dat het werk van het experiment gebied er even anders gaat uitzien. Als dat allemaal geregeld is kan het experiment starten. Binnen het experiment gaan we dus gewoon politiewerk doen, allen wat trager omdat er voortdurend gekeken wordt of de handelwijze wel je juiste is, nodig is en of het niet slimmer/beter kan. Van het experiment wordt dagelijks een logboek bijgehouden. 

Het gaat niet om het verbeteren van processen
maar om het verbeteren van het systeem!