dinsdag 19 april 2011

Jan ter Mors over het belang van POP voor het NIM




"Het is inmiddels al weer een paar weken geleden dat we met een breed samengestelde delegatie 2 dagen op werkbezoek in Lancashire waren. We keken naar Problem Oriented Policing (POP). Het is altijd weer een feest om bij Engelse collega's te praten over het werk. Zij hebben het politiewerk of onderdelen daarvan soms tot kunst verheven. Zo ook met POP in Lancashire.


Wat mij in Lancashire het meest is bijgebleven, is dat je het politiewerk moet benaderen vanuit veiligheidsproblemen. Als het gaat om de problemen in de wijken moet je dat zeker dicht bij de burger doen. En het feit dat je die problemen vooral onder woorden moet brengen zoals burgers dat doen en niet zoals wij incidenten indelen in 'maatschappelijke klasses' in de mutatie. Dit bracht mij bijvoorbeeld ook nog op de vraag: is een woninginbraak nu High Volume Crime zoals wij er over spreken of is het gewoon High Impact Crime zoals slachtoffers woninginbraken waarschijnlijk ervaren?

Het is mooi om te zien dat men in Lancashire, veel meer nog dan in Nederland, gebruik maakt van vrijwilligers, die als een vanzelfsprekend onderdeel in het korps dicht bij de burger politiewerk uitvoeren of politiewerk helpen uitvoeren. POP en het Engelse Nationaal Intelligence Model komen op wijkniveau goed samen. Men spreekt in dit verband van 'community intelligence'. 

Waar we in de organisatieverandering (ook bij invoering van de Nationale Politie) van kunnen leren is de focus die men in Lancashire op POP heeft kunnen houden, gedurende langere termijn te weten maar liefst 14 jaar. Daarmee is men er in geslaagd dit concept tot in de finesses uit te voeren en zit het inmiddels in het DNA van het korps. 

Toen ik thuis kwam heb ik met de bril van al die indrukken in Lancashire nog eens ons Nationaal Intelligence Model 2.0 erop nageslagen (te vinden elders op PKN, under construction). Ik ben blij dat we ook in het NIM2.0 de veiligheidsproblemen en het vertrouwen in de samenleving als vertrekpunt hebben gekozen. Tegelijkertijd is mij echter ook duidelijk geworden dat het NIM2.0 nog teveel van binnen naar buiten is geschreven en nog teveel de geur heeft van een opsporingsverhaal. Daar gaan we de komende tijd zeker mee aan de slag!

Ik kijk met grote nieuwsgierigheid uit naar de positieve resultaten van de eerste kleinschalige experimenten met POP bij de politie in Nederland, die ongetwijfeld zullen volgen!"

Met vriendelijke groet,

Jan ter Mors.
jan.ter.mors@vtspn.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten