donderdag 31 maart 2011

Een blog van Letty Demmers

"Vertrouwen, verbinding, verantwoordelijkheid en vakmanschap".
De 4-V's die in de visie van het korps Zeeland moeten leiden tot de "V" van Veiligheid.
Zowel intern, zodat in een dergelijk klimaat alle medewerkers zich zo maximaal mogelijk ontwikkelen, als extern, waarbij de politie zijn deel aan de veiligheid bijdraagt en daar een betrouwbare partner in is.

In Lancashire maakte ik kennis met het functioneren van "neighbourhood police".
Er "daar zijn" waar je gewenst wordt. Reageren op elke melding. Geen onderscheid handhaving en opsporing in de eerste aanleg.
De klus klaren en daar verantwoording over afleggen.
En dan blijkt dat naast het verbeteren van de objectieve veiligheid (cijfers geven dat aan) ook de subjectieve veiligheid (het gevoel) verbeterd.
In Nederland zien we wel de objectieve veiligheid verbeteren, maar de subjectieve veiligheid geeft nog steeds een verslechtering aan.

En hoewel de Engelse lokale overheid een ietwat andere rol heeft qua verantwoordelijkheden en bevoegdheden dan de Nederlandse overheid, kunnen wij hier veel van leren.
Lokale verankering, i.v.m. het gezag lokaal, moet in ons land verder worden vormgegeven.

Het rapport "sleuren of sturen" geeft hier al handvatten voor.
Maar ook wij als politie zullen ons, met zicht op het belang van de lokale overheid, die als géén ander de impact op haar inwoners kan inschatten en bepalen, moeten beraden op onze positie en rol.
"Informeren en adviseren", is de basis.
"Informeren" vanuit een uitstekend zicht op de feiten in een gemeente en "adviseren" vanuit het mee nadenken over het belang van een betreffende burgemeester, zonder concessies te doen aan je eigen integriteit. "Weet waar je mee bezig bent".

In Engeland zagen we bovendien dat de politie de slagkracht en informatiepositie vergroot door burgerparticipatie en vrijwillige politie volledig in ere te houden en maximaal in te zetten.
En daar laten wij en de lokale overheid heel veel liggen.
De gemeenten hebben de laatste jaren door de kerntakendiscussie die de politie voerde (volledig naar binnen gericht), het ontstane gat in de handhaving ingevuld door wel gehoor te geven aan de roep van de burgers naar meer veiligheid.
Zij stelden massaal Boa's aan en in plaats van dat gezamenlijk met de politie inhoud te geven om vervolgens ook samen op te trekken, werd dat (mede onder druk van OM) niet mogelijk gemaakt.
Boa's moeten zich onderscheiden van politie (andere uniformen), mochten niet meer in de politiesystemen etc.

Natuurlijk dienen politiegegevens goed beschermd te zijn, maar er zijn zeker mogelijkheden te bedenken dat de informatie die de Boa's hebben en verwerven, enerzijds ook toegevoegd wordt in de politiesystemen.
En anderzijds dat als Boa's op pad zijn door hen de goede informatie te geven, denk aan gezamenlijke briefing, zij veel meer de oor- en oogfunctie kunnen invullen.

Laten we niet gaan discussiëren over regie, bevoegdheden en macht. Want dat leidt tot niets.
Maar laten we nu, met excuus van de politie voor de afgelopen jaren, samen met de gemeenten zoeken naar oplossingen van samen optrekken, waarbij het veiligheidsplan van een gemeente, met daarin ook de vertaling van wat de burger bezig houdt, leidend is.

Ook het OM geeft aan steeds meer na te willen denken en daarnaar ook willen handelen, over de impact van criminaliteit op de burgers.
Een zeer positieve ontwikkeling.
Ook zij hebben zich bereid verklaard om aan de voorkant van een zaak te komen.
Daardoor meer slagkracht ontwikkelend en te gaan bewerkstelligen dat het woord "plankzaken" als begrip wijzigt.
Niet te vertalen in "werkvoorraad", maar hoogstens een verzameling van die zaken, die in de eerste aanleg niet kunnen worden afgedaan, maar als een soort "coldcase", door latere informatie, misschien nog kunnen worden opgelost.

Laten we stoppen met proceduren als pre-wegen, wegen en sturen. En dat nog op allerlei niveau's.
Laten we weer gaan doen wat van ons verwacht wordt.
Handelen en optreden, met maximaal gebruik makend van de informatie, die ons daartoe ten dienste staat.
Het effect zal zijn dat het vertrouwen van de burger in de overheid, en dus ook in de politie en justitie, zal toenemen.

En daar deden we het toch voor.

                                                                                  A.M.Demmers  01-03-2011


Geen opmerkingen:

Een reactie posten