Tijdens het laatste bezoek aan Lancashire hebben we meegekeken met een mooi initiatief om samen te werken met burgers. Het heet Community Road Watch (CRW) en het gaat om verkeerstoezicht.
In het filmpje verteld inspecteur Alison Barff-Lewis in het kort hoe CRW werkt.
Bij CRW trajecten wordt aan burgers, die als vrijwilliger bij de politie werken, een korte opleiding gegeven in het bedienen van de ‘laser –gun’ zodat die burgers, samen met de wijkagent of een vrijwilligepolitie ambtenaar, verkeerscontroles houden. De verkeerscontrole wordt zeer zichtbaar, in gele jassen uit gevoerd. Naast de controle op snelheid wordt gekeken naar het niet-handsfree belllen, het dragen van de autogordel en kinderzitjes. Het aantal auto’s dat passeert wordt geteld en van auto’s die een overtreding maken wordt het kenteken genoteerd. De verkeersovertreders krijgen op dat moment geen boete, wel een brief van de politie waarin verteld wordt dat daar en dan de volgende verkeersovertreding is geconstateerd. Grove snelheidsovertreders worden getrakteerd op een bezoekje van de politie. Blijkt op een locatie sprake te zijn van veelvuldige snelheidsovertredingen dan wordt na deze actie ook een reguliere snelheidscontrole door politie gehouden. Van deze acties, en de uitkomsten, wordt verslag gedaan in de zogenaamde PACT-metingen (zie uitleg hieronder). Deze aanpak heeft een meervoudige doelstelling. Het verbeteren van de verkeersveiligheid, het verhogen van het publieke vertrouwen in de politie en een gedragsverandering bij het publiek.
Vind je dit een mooie werkwijze en wil je dit ook gaan invoeren; ik heb een uitgebreide plan van aanpak inclusief de formulieren die er bij horen.
PACT staat voor Police and Community Together. Dit zijn maandelijkse wijkbijeenkomsten, georganiseerd door een wijk-commitee, waarvoor de hele de wijk wordt uitgenodigd. Bewoners, politie, gemeente en andere partners zijn aanwezig. De wijkagent verteld wat er de afgelopen week heeft gespeeld (zo uitgebreid als wij in een briefing doen!), de buurt kan hierop reageren, vragen stellen en suggesties doen. Vervolgens wordt er een top-3 samengesteld door de aanwezige van zaken die de komende maand door de politie (en partners) moeten worden aangepakt. In de volgende bijeenkomst wordt een terugkoppeling gegeven over wat er gedaan is. Resultaat van dit soort bijeenkomsten: verhoogt vertrouwen in politie, verhoogde gevoel van veiligheid, betrokkenheid van burgers bij wijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten