zondag 5 juni 2011

De proeftuin In Haarlem-Noord

Het team in Haarlem Noord heeft er voor gekozen om, in hun zoektocht hoe zij beter contextgestuurd kunnen werken, de Vanguard methode te gebruiken. De Vanguard methode is een veranderstrategie die het meest weg heeft van een expeditie. Geen van te voren gepland traject en we weten dus ook niet precies wat we gaan doen. Ik wil jullie graag meenemen op deze expeditie.

De Vanguard methode bestaat uit drie fasen: als eerste de CHECK-fase, de onderzoeksfase waarin je de organisatie leert kennen als één systeem. De PLAN-fase ,waarin je experimenterendewijs op zoek gaat naar nieuwe werkwijze en de Do-fase ,waarin je de nieuwe werkwijzen invoer, worden na de zomer uitgevoerd. De komende maand zullen we in 11 dagen de checkfase uitvoeren. Dit  wordt gedaan aan de hand van een 6-tal vragen:
o   wat is de bedoeling (in klant taal) van de organisatie of van het werkproces
o    waar gaat het de klant om? (soort en frequentie van vragen)
o   Hoe goed doen we ons werk? En hoe weten weten/meten we dat?
o   Hoe stroomt het werk door de organisatie? Wat is van waarde en wat is verspilling?
o   Welke systeemcondities komen we tegen?
o   Welk denken zit daar achter, welke aannames en opvattingen)?
Op de eerste dag heeft het veranderteam van Haarlem Noord  -bestaande uit 12 collega’s-, in eigen bewoordingen,  de bedoeling van de politie geformuleerd. Dit zal op verschillende momenten herhaald worden, zodat we aan het eind van checkfase een goede formulering van de bedoeling van de politie hebben. Om de vraag van de burger in beeld te krijgen hebben we meegeluisterd bij het LTP, hebben we de mails van de wijkagenten en de aangiftes die op het bureau binnenkomen bekeken. In deze eerste drie dagen hebben we 175 telefoontjes van het LTP meegeluisterd. Eerste conclusies:
-          Van de 175  betreft het 94 x een doorverbinding
-          Van de 74 telefoontjes waarvan bekend is waar ze over gaan, gingen er  18 over het verkeer/aanrijdingen, 13 over verloren/aangetroffen goederen,  12 diefstal/inbraak, 10 x buurtproblemen en 7 x relatieproblemen.
-          Kijkend naar waarde – en foutvragen:  van de 175  waren er 99 foutvragen  (Dit zijn vragen die je eigenlijk niet wilt hebben of vermijdbaar zijn.
Aan het eind van de eerste drie dagen hebben we afgesloten met een update van de bedoeling van de politie. Ter vergelijk, de politie in Chechire , die al langer dit traject volgt,  hebben hun bedoeling zo geformuleerd:
-          We do what matters to the victim (what do we want them to talk about)
-          We do what matters to the community
-          We act fairly to offenders (we want to reduce re-offending)
-          Whatever we do must be in the publics intrest.
De volgende drie dagen gaan we kijken hoe het werk door de organisatie stroomt en gaan we kijken hoe goed we het doen(wat meten we en hoe meten we)

Jeanine Nas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten