Politie: kleine klachten heel serieus nemen
NOËL VAN BEMMEL
AMSTERDAM
Een delegatie van politie, Openbaar Ministerie en Nederlandse gemeenten hebben afgelopen dagen het Britse graafschap Lancashire bezocht, waar de politie opvallend veel succes boekt met een nieuwe werkwijze. Door kleine klachten van burgers heel serieus te nemen, neemt op termijn de algehele criminaliteit af en groeit het vertrouwen in de overheid. In Nederland gaan vijf steden experimenteren met deze zogeheten Signal Crime-aanpak.
'We zijn hier om te leren', zegt programmamanager Peter van Os. Hij bezoekt met acht korpschefs en een tiental ambtenaren van het OM en het ministerie van Veiligheid en Justitie enkele korpsen in Noord-Engeland.
Ook burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere is mee als voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Almere is een van de steden die overwegen de aanpak over te nemen.
Net als in Engeland daalt in Nederland de criminaliteit. Desondanks voelen burgers zich onveiliger en verliezen het vertrouwen in de politie. Een zorgwekkend verschijnsel, stellen onderzoekers, want als burgers denken dat hun buurt onveiliger wordt, dan gebeurt dat ook.
Daarom houden sinds vijf jaar sommige Engelse korpsen rekening met de subjectieve veiligheidsbeleving van burgers. Verrassend resultaat: de criminaliteit in Manchester nam met 5 procent af, in Cardiff met 13 procent.
Geïnspireerd door deze cijfers begeleidde Van Os al enkele pilotprojecten in Nederland, onder de naam 'buurtsignaal'. Die waren bedoeld om te kijken welk overheidsinstanties betrokken zouden moeten zijn. Van Os: 'In Nederland is de politie maar één van de vele spelers op veiligheidsgebied. Het blijkt ingewikkeld en taai.' De trip is volgens hem bedoeld om het draagvlak onder alle spelers te vergroten.
In Nederland zullen diepte-interviews worden gehouden met 30 à 35 bewoners per wijk, zegt Van Os. De gemeente wil weten welke overlast bewoners ervaren, welke plekken ze mijden en of de gemeente of politie wel reageert als daarbij wordt aangeklopt. Dat levert doorgaans veel kleine klachten op over verloedering en overlast, die voorheen geen zaak waren voor de politie. Uit de Engelse aanpak blijkt echter dat burgers hun beeld van hun veiligheid en van de overheid ontlenen aan dit soort kleine dingen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten