dinsdag 20 december 2011

De aanpak van jeugd overlast en beïnvloeding van de perceptie van onveiligheid in Lancashire

Een goed voorbeeld van de aanpak van jeugdoverlast en de beïnvloeding van de perceptie van onveiligheid is de oprichting van de snooker-club in Hyndburn in Lancashire. Dit verhaal vertel ik aan de hand van de SARA methode. 
Luister en kijk ook naar wat Rob Flannagan, een van de initiatiefnemers van dit project,  hier nog zelf over vertelt. 

Scanning
Toen bleek dat een wijk in Hyndburn een toename van schade ontstaan door criminaliteit  (+ 16%) en overlast (13%) besloot men dit gebied eens onder de loep te nemen en uit te zoeken wat er aan de hand was. Dit onderzoek was een samenwerkingsverband van negen partners waaronder politie, gemeente, brandweer, NHS (National Healt Service) en andere lokale instanties.

Samenwerken met burgers

Tijdens het laatste bezoek aan Lancashire hebben we meegekeken met een mooi initiatief om samen te werken met burgers. Het heet Community Road Watch (CRW) en het gaat om verkeerstoezicht.
In het filmpje verteld inspecteur Alison Barff-Lewis in het kort hoe CRW werkt.

zaterdag 19 november 2011

Verslag van 3 dagen Lancashire door politieteam Horst.


Afgelopen week zijn we 3 dagen naar Lancashire (Groot Brittanië) geweest. En "we" zijn in dit kader de wijkagenten Hans, Hans, Dana en Nico, onze medewerkster jeugdzaken Gusta, onze 3 wijzen (leiding) John, Bert en Ger, burgemeester Kees van Rooij en zijn rechterhand m.b.t. openbare orde Martin Vries en 2 (beleids-) ondersteuners Jeanine Nas en Wil Gooren. En dat de burgemeester en Martin meegingen, was niet voor niks: we trekken al veel langer samen op in het ontwikkelen van een meerjaren veiligheidsbeleid. Het was Jeanine die ons op het spoor zette van onze Britse collega's. Zij was daar eerder geweest en had gezien dat de politie daar op een manier met burgers samenwerkte die wij hier ook zo graag willen. Niet dat wij dat hier niet doen maar het kan altijd beter. En dat bleek wel in die dagen. We hebben veel gehoord over tal van onderwerpen maar natuurlijk hebben we ook zelf op straat en in de wijken meegekeken hoe dat in de praktijk uitpakt. Dan zie je politiemensen in een buurtmeeting komen vertellen wat er de afgelopen week in hun wijk gebeurd is, wat zij daaraan gedaan hebben met anderen en wordt samen met de buurtbewoners ook gekeken of er nieuwe aandachtspunten zijn ontstaan waarop de politie haar pijlen kan richten. 
Een wijk waar de bewoners zelf met assistentie van een politieman preventieve snelheidscontroles met een lasergun verrichten. Overtreders krijgen een waarschuwingsbrief en bij een tweede overtreding een huisbezoek en een boete van de politie. 

Een project om alcoholmisbruik bij jongeren tegen te gaan met hele slimme maar toch simpele zetten. Ik kan nog wel even doorgaan maar doe dat niet. Liever laten we u stukje bij beetje zelf ondervinden wat we daar aan inspiratie hebben opgedaan. Want uiteindelijk zijn we voor u naar Lancashire geweest. Om uw veiligheid en leefbaarheid in Horst aan de Maas nóg beter te maken!

Hans van Vulpen


woensdag 28 september 2011

Start PLAN-fase in Haarlem-Noord

Na twee maanden stil te hebben gelegen in verband met de (zomer!)vakantie zijn we afgelopen week weer verder gegaan met het Vanguard traject in Kennemerland. Het team zelf had niet kunnen wachten en heeft  in de tussentijd enkele wijzigingen proberen door te voeren maar zijn al snel tegen belemmerende systeemcondities gelopen. Die gaan we nu in de experiment fase weg nemen.

De PLAN-fase zal als uitkomst hebben een herontwerp van het werk wat door middel van experiment is ontwikkeld. Hiervoor  wordt een bubbel gecreëerd waarin het experiment gaat plaatsvinden en waarin alles mag. Om tot het herontwerp te komen hanteren we de volgende uitgangspunten:
-          Het zo ver mogelijk terugbrengen van de foutvraag;
-          De verspilling uit het werk halen;
-          Sturen op goede metingen;
-          Obstakels die perfecte dienstverlening in de weg staan opruimen;
-          Condities formuleren waaronder het nieuwe werken duurzaam kan blijven bestaan en de dienstverlening continu kan blijven verbeterd.

Om weer een beetje in de materie te komen zijn we begonnen de verspilling nog eens boven water te halen, waar we voor de zomer tegenaan waren gelopen. Ook de achterliggende aannames hierbij, het denken, hebben we nog even op een rijtje gezet. De eerste oefening bestond vervolgens uit het vertalen van het ‘oude denken’ naar denken dat we nodig hebben als we ons werk perfect willen doen. Dit heeft geleid tot een lijstje van principes die leidend zullen zijn voor ons experiment.
Onze principes:
  1.  We werken vanuit de bedoeling: de buurt veiliger en leefbaarder maken, samen met partners
  2.  We werken als één team
  3.  We kennen de oorzaken van problemen
  4.  We nemen verantwoordelijkheid en doen de goede dingen
  5.   We zetten de juiste mensen in
  6.   We handelen zoveel mogelijk in één keer af
  7.   Als we werk overdragen, doen we dat 100% schoon
  8.   We coördineren tijdens het werk
  9.   We organiseren ondersteuning zo dicht mogelijk bij het werk, decentraal
  10.  We leren van fouten


In oktober maken we een start met het experiment. het experiment gaat zes weken duren. Onze nieuwe werkwijze zal eigenlijk bestaan uit dat wat we als directe afhandeling kennen. Dit betekent dat meldingen bij 112 of 09008844 niet gefilterd worden maar direct naar de auto van het experiment worden doorgezet. Dus geen noodhulp of GMS meldingen voor de dagcoördinator, maar direct alles naar de diender op straat.
Om het experiment mogelijk te maken moet er nog wel het een en ander georganiseerd worden. Zo moet er voor het elf leden tellende team een eigen rooster gemaakt worden, hebben we een eigen voertuigen met eigen roepnummer nodig, moet de Meldkamer en LTP de meldingen voor ons experimentgebied niet filteren maar direct doorzetten, moet het team het eigen werk kunnen afboeken (ook in BOSZ)  en moeten er een aantal mensen worden geïnstrueerd dat het werk van het experiment gebied er even anders gaat uitzien. Als dat allemaal geregeld is kan het experiment starten.  Binnen het experiment gaan we dus gewoon politiewerk doen, allen wat trager omdat er voortdurend gekeken wordt of de handelwijze wel je juiste is, nodig is en of het niet slimmer/beter kan. Van het experiment wordt dagelijks een logboek bijgehouden. 
Het gaat niet om het verbeteren van processen
maar om het verbeteren van het systeem!

dinsdag 9 augustus 2011

Afronding van de check-fase in Haarlem-noord

In de proeftuin van Haarlem Noord zitten we nog steeds in de  Check-fase, de fase waarin we ons werk beter gaan begrijpen door nauwkeurig te onderzoeken . Vragen die nu centraal staan zijn:  ‘Hoe stroomt het werk’, welke  systeemcondities maken dat het werk werkt zoals het werkt en we gaan op zoek naar het denken (aannames en opvattingen) die daar aan ten grondslag liggen.

woensdag 27 juli 2011

Update van de politie in Cheshire over Vanguard traject

De politie in Cheshire loopt een jaar op ons voor in het traject met Vanguard. Via onderstaande link kom je op de website van Systems thinking revieuw, daar staat een mooi artikel over de politie in Cheshire wat zij al bereikt hebben met de Vanguard methode. 

woensdag 29 juni 2011

Het Vanguard traject in Haarlem-Noord

De  tweedesessie van het Vanguard traject  in Haarlem Noord  stond in het teken  van het verder onderzoeken van de 'klant-vraag', onderzoek naar ' hoe stroomt  het werk door de organisatie' en 'hoe goed doen we het '.

maandag 20 juni 2011

Afgelopen vrijdag heeft Jan Bommerez gesproken op de politieacademie. Een zeer inspirerend verhaal! Voor hen die helaas niet aanwezig konden zijn of voor hen die het graag nog eens terug zien, is zijn 'kijkshop' op video opgenomen en ook hier terug te zien, in twee afleveringen; voor en na de pauze. 


dinsdag 7 juni 2011

Artikel van VK.nl 7 juni 2011

Wijkagent nieuwe stijl: meer invloed minder vrijblijvend

NOËL VAN BEMMEL − 07/06/11, 00:00
De Amsterdamse buurtregisseur krijgt meer te zeggen in de wijk. Om kleine problemen zoals burenruzies en vuilnis op straat aan te pakken. 'Los je die op, dan vergroot je de veiligheid.'

zondag 5 juni 2011

De proeftuin In Haarlem-Noord

Het team in Haarlem Noord heeft er voor gekozen om, in hun zoektocht hoe zij beter contextgestuurd kunnen werken, de Vanguard methode te gebruiken. De Vanguard methode is een veranderstrategie die het meest weg heeft van een expeditie. Geen van te voren gepland traject en we weten dus ook niet precies wat we gaan doen. Ik wil jullie graag meenemen op deze expeditie.

donderdag 26 mei 2011

De proeftuin in Horst

Inmiddels draaien er al 15 proeftuinen ‘contextgestuurde teams’  binnen de Nederlandse politie. In deze proeftuinen probeert men, door de oude werkwijze los te laten, de vraag van de burger werkelijk leidend te laten zijn voor de dingen die we doen en de manier waarop we onze organisatie inrichten. Deze proeftuinen sluiten daarom erg aan bij  Probleemgericht werken. Tijdens een bezoek aan de proeftuin in Horst (Limburg-Noord) vroeg ik wijkagent Hans van Vulpen wat hij nu het belangrijkste vindt wat zij gerealiseerd hebben in hun proeftuin. Kijk en luister naar wat hij daar over verteld.

dinsdag 17 mei 2011

Punten van aandacht bij de implementatie van Probleemgericht samenwerken


I.                   Onderwijs en train jezelf
Begrijp waar je strategische keuze ligt. Welke concepten zijn er en waarom kies je voor PGW

Hoe verhoudt PGW zich tot andere politiestrategieën

Ken de kracht en beperkingen van de organisatie (bv a.d.h.v. de audit).

Wat moet er verbeterd worden.

vrijdag 29 april 2011

Marnix Eysink Smeets aan het woord over de politie in Lancashire:















"De Nederlandse politie heeft al een tijd lang de mond vol over ‘van buiten naar binnen kijken, werken’, maar op de een of andere manier komt het nog niet helemaal uit de verf. In Lancashire praten ze er niet zo veel over, ze doen het gewoon. Citizens focus, echt de blik op de burger, en vanuit de burger denken wat politiewerk voor hen betekent.

De Engelse kijken ook anders naar overlast dan wij doen. Wij doen of overlast iets objectiefs is, en dat is het niet. Overlast is per definitie subjectief. Wat de een gewoon als een groepje jongeren ziet, ziet de ander als een overlast gevende groep jongeren. Dit betekent dat je bij de bestrijding van overlast niet alleen aandacht kunt geven aan de overlast gevende verschijnselen maar dat je ook kunt kijken of je de perceptie van mensen kunt beïnvloeden. Het blijkt dat de manier waarop je reageert op dit soort meldingen, invloed kan hebben op de overlastervaring." 

Kijk naar de video wat  hij hier nog meer over zegt.

Marnix Eysink Smeets is lector Public Reassurance aan de Hogeschool InHolland

dinsdag 19 april 2011

Jan ter Mors over het belang van POP voor het NIM




"Het is inmiddels al weer een paar weken geleden dat we met een breed samengestelde delegatie 2 dagen op werkbezoek in Lancashire waren. We keken naar Problem Oriented Policing (POP). Het is altijd weer een feest om bij Engelse collega's te praten over het werk. Zij hebben het politiewerk of onderdelen daarvan soms tot kunst verheven. Zo ook met POP in Lancashire.

donderdag 31 maart 2011

Peter Holla over POP en over de Vanguard verander methode

Peter Holla is Districtschef in Haarlem. Hij geeft niet alleen zijn verhaal over POP maar verteld ook over de presentatie van DCC van Chesshire, over de Vanguard methode, en wat ze daarmee gaan doen in het team Haarlem-Noord.

Een blog van Letty Demmers

"Vertrouwen, verbinding, verantwoordelijkheid en vakmanschap".
De 4-V's die in de visie van het korps Zeeland moeten leiden tot de "V" van Veiligheid.
Zowel intern, zodat in een dergelijk klimaat alle medewerkers zich zo maximaal mogelijk ontwikkelen, als extern, waarbij de politie zijn deel aan de veiligheid bijdraagt en daar een betrouwbare partner in is.

In Lancashire maakte ik kennis met het functioneren van "neighbourhood police".

woensdag 16 maart 2011

Frederik Jansen over Finec en POP

Frederik Jansen is als landelijk programmamanager verantwoordelijk voor de versterking van de aanpak van de financieel economische criminaliteit door de Nederlandse politie.
Het doel van dit programma is in samenwerking met publieke en private ketenpartners te zorgen voor het terugdringen van financieel economische criminaliteit zoals fraude en witwassen, ondermeer door de deskundigheid van de Nederlandse politie hierover te vergroten: Misdaad mag niet lonen!
Voor hem was interessant te kijken wat POP voor de opsporing in het algemeen en aanpak van financieel economische criminaliteit kan betekenen.


maandag 14 maart 2011

Annemarie Jorritsma vertelt voor de camera wat haar het meest is bijgebleven over de reis naar Lancashire en wat zij, als voorzitter van de VNG en als burgemeester van Almere, er mee gaat doen.

maandag 7 maart 2011

Albert van Wijk na afloop van het bezoek

Bij de deelnemers aan de trip naar Lancashire waren twee vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie. Een van hen, Albert van Wijk, Hoofdofficier bij het Functioneel Parket,  geeft direct na afloop van het bezoek zijn reactie op wat hij gezien en gehoord heeft in Lancashire.

donderdag 3 maart 2011

Een terugblik op 'Lancashire' door Leo Wallage


Leo Wallage
Twee dagen Lancashire/UK. Twee dagen om gevoel te ontwikkelen voor hoe onze Engelse collega’s vorm en inhoud geven aan ‘policing’. Wat mij betreft zonder meer een buitenkans! In ieder geval een ervaring die alleen al door de afstand ook weer nieuw licht werpt op waar ik in Zaanstreek-Waterland mee bezig ben. Ook qua timing mooi.

vrijdag 25 februari 2011

De implementaie van POP in Lancashire


Stuart Kirby
Tijdens ons bezoek aan Lancashire heeft Stuart Kirby een presentatie gehouden over de implementatie van Problem Oriented Partnerschip (POP),  zoals ze dat daar noemen. Als politieofficier was hij indertijd nauw betrokken bij de implementatie van POP. Tegenwoordig is hij als wetenschapper verbonden aan de universiteit van Lancashire en houdt hij zich nog steeds met dit onderwerp bezig. Meer over Stuart Kirby : http://www.lancs.ac.uk/fass/apsocsci/profiles/Stuart-Kirby/




Daarnaast, een video van de plaatsvervangend korpschef van Lancashire, Chris Weigh, over het succes van POP in Lancashire.























woensdag 23 februari 2011

Een probleemgerichte manier van ´transforming policing´

In Cheshire constabulary past men nu sinds een jaar de Vanguard method of change toe. Een probleemgerichte verandermethode die opmerkelijke resultaten geeft. Deputy Chief Constable Graeme Gerrard heeft een presentatie gegeven over de eerste resultaten in Cheshire.
DCC Graemer Gerrard

zaterdag 19 februari 2011

Artikel uit de Volkskrant van 19 februari 2011



Politie: kleine klachten heel serieus nemen
NOËL VAN BEMMEL
AMSTERDAM
Een delegatie van politie, Openbaar Ministerie en Nederlandse gemeenten hebben afgelopen dagen het Britse graafschap Lancashire bezocht, waar de politie opvallend veel succes boekt met een nieuwe werkwijze. Door kleine klachten van burgers heel serieus te nemen, neemt op termijn de algehele criminaliteit af en groeit het vertrouwen in de overheid. In Nederland gaan vijf steden experimenteren met deze zogeheten Signal Crime-aanpak.

vrijdag 18 februari 2011

Waarom ook al weer naar Lancashire...?

De Amerikanen hebben de naam de uitvinders van problem oriented policing (POP) te zijn. Maar toen we daar aan het Center for Problem Oriented Policing vroegen waar we moesten zijn om het meest toonaangevende korps op dit gebied te zien verwezen ze ons meteen naar Engeland. Ga naar Lancashire, zeiden ze. Want daar is POP geen trucje, maar zit het ingebakken in het genoom van het korps. Ze doen daar niet probleemgericht, ze zijn het. 

Toen we daar vorig jaar dan ook met een kleine deputatie gingen kijken snapten we meteen wat de Amerikanen bedoelden. De projecten, plannen of procedures die ze hanteerden waren wellicht niet zo anders dan bij ons. Maar het grote verschil zat ‘m in vibe van het korps. Het was niet zozeer wat de Britten ons vertelden, maar wat we daarbij tussen de regels konden horen. Het leek vooral een zorgvuldig opgebouwde cultuur te zijn die de doorslag gaf.

Maar toen ik vanavond m’n tas ging pakken begon het toch wat te kriebelen. Eh…, cultuur, vibe, eh…, genoom? Wat is dit voor een vaag gedoe?  Zijn we niet hartstikke gek morgen in alle vroegte het vliegtuig te nemen? Toen bladerde ik nog even door een rapport van Het Majestys Inspectorate of the Constabulary. Die inspectie nam onlangs alle Engelse korpsen de maat waar het gaat om de kwaliteit van hun Neighbourhood Policing en Citizen Focus. Het rapport over Lancashire leest als een gratis advertentie.  Probleemgericht werken is een wezenskenmerk van het korps, zo lees ik. Het korps geldt als beacon for Neighbourhood Policing en als market leader in Citizen Focus. Het komt niet alleen vaak als hoogste uit performance vergelijkingen tussen korpsen, maar heeft ook domweg de ambitie to consistently be the best police service in the UK. Opeens weet ik het weer. Vroeg opstaan zal me morgen geen moeite kosten….  

Marnix Eysink Smeets

maandag 14 februari 2011

Lancashire-reis Bryan Rookhuijzen



Na 'n 1/2 jaar van voorbereiding en plannen gaan we deze week op bezoek bij het korps in Lancashire. Het onderwerp op zich, probleemgericht werken, maakt de reis al meer dan de moeite waard, maar het mooie gezelschap maakt dat mijn verwachtingen nog extra hoog gespannen zijn. Ik ben benieuwd hoe de collega's in Engeland vorm geven aan de probleemgerichte aanpak en of dat ons kan helpen om ook in Nederland het politiewerk nog meer te richten op de aanpak van de wezenlijke problemen waar de bewoners in onze buurten en wijken mee kampen. Dat is immers de belangrijkste uitdaging voor de (nieuwe) Nederlandse politie. We kunnen wel efficiënter gaan werken, maar als we ons dan gaan richten op de verkeerde dingen, schieten we er nog niets mee op. Ik verwacht in Engeland, en in de gesprekken die we in het gezelschap kunnen hebben, veel inspiratie op te doen die ons daarbij kan helpen.


 

dinsdag 8 februari 2011

Ter voorbereiding op het bezoek aan Lancashire

Het bezoek aan de Lancashire constabulary zal zich richten rondom een aantal thema.Ter voorbereiding van het bezoek aan Lancashire hebben de deelnemers aan de trip enige informatie over deze thema's ontvangen. De dominatie thema's zijn:
  • Citizen Focus
  • Problem Oriented Policing
  • Signal Crime
  • Non-graded response
  • System thinking & the Vanguard Method for change